Wednesday, March 9, 2011

bila BAPAK mengganas!!

bapak korang baik? bapak aku baik, aku sayang bapak aku, korang pon sama kn..:)
mana ada bapak yg x sayang kan anak
lain la bapak HARUAN, itu memg mkn ank..:D

tp aku bukan nk cita sal bapak aku, bapak korang atau haruan nih,

ini adalah story pasal bapak monyet aka monkey di kawasan uni

Eh, uni mana yg xda monyet ye? Kalau xda memg kesian la korang, dah kurang satu pengalaman hahahaha

Antara pengalaman yg boleh diperolehi ialah kena kejar, bilik diceroboh, makanan disantap & sbgnya

Betahun-tahun aku menginap di sni, betahun-tahun jugak aku hanya menyaksikan mereka2 bergayutan, berjalan2 dan bersiar2, xpernah lgsung aku diganggu apatah lg disapa, wpon sehari-hari aku hanya menggunakan perkhidmatan bas 11 (jalan kaki je) untuk pegi & pulang kelas..Alhamdulillah..

Yg ada hanya mndengar cerita sipolan ni sipolan itu kena dngn sekalian monyet2 yg ada :)

Dan akhirnya…..penantian aku dinokhtahkan sewktu aku pulang dr class lebih kurang jam 4ptg td (eh aku x penah menanti pon kena kacau ngn monyet2 tu)

Apakah yg terjadi? Alkisah bermula jeng jeng jeng..

Dengn langkah gontai, berjalan la aku smbil menunduk melihat cebisan2 dedaunan kering di laluan pejalan kaki (konon2 habis ayu la <--ini tipu) tetiba dr jaoh kelihatan seekor anak monyet terjengket2 berjalan, setapak demi setapak, mcm susah & sdg sakit je, kesian aku tengok...kelihatan jugak sekalian kaum kerabat berada di tepian itu,

Oppsss! Look like sumting wrong somewhere, trus aku stop & static dc2..tiba-tiba

dr celahan pokok, menghala ke aku, dngn muka yg ganas, muncul sekor monyet besar seraya nmpak aku maka dy pon terus menambah kelajuan pecutan..

Arrggghhhh..terus aku jerit, smbil pusing ke kiri & mahu melintas jalan, x kan nk tggu kena terkam @ say 'hye syg' kan..gila la tuh…

Malang tidak berbau, aku tataw samada kaki ku tersngkut atau dy smpt terkam kaki aku, akhirnya aku jatoh TERLENTANG tetengah jalan raya,

WARGHH!! Saya SANGAT MALU….T_T

Org yg ada kt sekeliling tu mesti tengok aku jatuh mcm ngka busuk gamaknya, dahla asrama laki depan tu :’(

dngn hari ni aku siap ayu pakai baju kurung lagi, haishh hopefully xda la yg terselak menyelak nih, aku MALU T_T, & ofcos fortunately xda moto keta lalu tyme tu, kalau x silap2 ICU aku, xpon arwah huk3 (teringat pulak – ini bukan kali pertama aku telentang atas jalan :D)

Jatoh2 trus bangun, xda mknanya nk terus landing c2, nasib la monyet tu x ekot terkam kt jln raya, kalih2 ada sorang mamat ni dtg, tnya ok x? ada luka x? aku pon jwb la ok2, luka? Tengok tangn semua ok, xda luka, muka tyme tu x yah ckp la, cuak gila, tngan pon shacking abes, peluk fail kuat2 nak redakan rasa takut huhuk then aku lints jln & say tengs kat mamat td (org berbudi kita kena berbahasa :)) & trus balik jln ekot seberang jalan sana dngn sapa ntah budak 1st yer 2, aku bntai smbang je, dy pon layan :D..

Smpai2 bilik baru ku perasan, xda luka tp calar2 tu ada la sket2 huhu nomal la jatoh atas tar kn :D

Semoga ini adalah pengalaman pertama & terakhir aku :)

Hey cik monyet sekalian, sila jangan ganggu aku, aku x kacau kau, kau pon jangn la kacau aku.

Moral of the story, bapak monyet itu sngt syg kan ank dy, dy mesti sedang sangat marah sbb anak dy mgkin patah kaki yg mgkin akibat dr perbuatan manusia yang x sengaja, nk buat cane dah dorg melintas x tengok kiri kanan tp yelah dorang haiwan..maaf kn kami ye monyet..

So kepada bapak2 atau bakal bapak, contohila macam bapak monyet itu yang cuba melindungi anaknya dan bukan macam bapak haruan yg menelan anak sendiri.



6 comments:

fatihah said...

huhuhu.
cian kat u...
monyet tu pom..
isk2.

btw, encem tak mamat tu?
haha

+qAsiH naDiRa+ said...

bahaya nye~saya setakat ni tak ada la pengalaman macam tu~mmg menakutkan~

yAtiE said...

kesian u huhu
teringat time i kena terjah ngan monyet2 ni dlu
mcm 2 la kesahnya
cuma yg bezanya depa x terjah ats i. seb bek haha

sAsyA said...

teha: hey xda soln lain ke?
act ntah x pasan sngt, lebih tertarik nk tengok monyet lg hahahaha
tp yg sure mesti adik:)
i kan dah super2 senior hahahaha

qasih : xyah la ada qasih huhuhu

yatie: ye kita kan pejalan tegar :D

tehah said...

cik sarah...lawak sungguh cita awak ni...hahhaha

Anonymous said...

belajar banyak