Saturday, December 1, 2012

malas

saya malas kms
esok nk gerak kul 7
baju dok dlm almari lg
sape2 tolong kemas meh hehe

rasa mcm nk hupdate sni tp no idea
sy x suka ltk bnda yg menyampahkan
so xda cita la
sbb yg ada skang story yg menymphkan saja hahaha

saya rindu awak jantung limpa
tp saya rindu lagi DIA
saya harap DIA temukan kita di bwh lindungan rahmat serta inayah-NYA
saya berdoa awak jantung limpa saya yang bertanggungjawab dan sedia terima saya seadanya
saya akan terima awak juga
baik awak dan buruk awak, awak la jantung limpa yang akan sempurnakan hidup saya
ameen~

kenapa jantung limpa?
next tyme sy jwb :)

Thursday, November 22, 2012

demam.panas.

lama x demam
seingat aku last demam tyme practical dlu
tahun 2010

dan mggu lps demam panas
siap kna jelum T_T
xsuka demam
tp bersyukur
semoga diampunkan dosa2 kecil oleh-NYA

dia menurunkan sedikit ujian
agar dapat dilupuskan dosa-dosa kecil hambanya
yang sentiasa leka

Alhamdulillah
perlu MC hanya pada hari isnin saja
selasa da boleh pegi keje :)
wpon makan masih tidak lalu

kalau baby demam nak bulih sesuatu
kalau sarah demam nak bulih apa gamaknya?

jeng..jeng..jeng..

Thursday, November 15, 2012

mana dia ye...?

tik tok tik tok...
jarum berdenting waktu bergerak masa berlalu
hari ni bersamaan 1 Muharram 1434 Hijrah, hari Khamis
sudah masuk tahun baru dalam bulan Islam
semoga segala yg buruk dapat ditinggalkan
menjelang tahun baru bersama harapan dan semangat baru
untuk menjadi manusia yang lebih baik

24 Muharram 1409 Hijrah, hari Selasa
jam 0915
selamat datang ke dunia Sarah
bermaksud beberapa hari lagi
dalam 23 hari mungkin
maka genap la usia aku yg ke-25 dalam bulan Islam
kalau calender omputeh baru merasa tangga 24 tiga bulan 9 hari
tp dalam bulan Islam
da nak masuk 25

tapi saya masih mencari
di mana dia
si jantung limpaku
semoga kita ketemu

bercita2 untuk jumpa dia dalam sedikit waktu
hanya jika DIA mengizinkan itu berlaku

Salam Maah Hijrah
Semoga hari ini lebih baik dari semalam
dan Esok lebih baik dari hari ini

Tuesday, November 6, 2012

yg ni lagi??

xda keje so g godek2 fb
tengok serta tenung gmbar2 yg wujud dlm tu
ntah la nk kata
sadis ke sedih
atau mgkin keduanya
kenapa?

pic ni da pakai baju ijau
pehtu merah, biru, belang itam putih, purple gelap, kemeja putih, pink kuning, pink, purple, itam peach
next page lain dah
then ulang semula

baju ijau - satu kat hot baloon putrajaya, satu kat kl sogo ngn housemate

baju merah - satu tyme picnic last yer wif collegues, picnic ngn classmate tyme matric???, b-day party wif a5t4 again?? (sape suh nk tema merah kn..), pgram ank agkat FEP, Melaka tour, mlam hungga2 b4 last final exam start

biru - satu tyme g buka posa wif k.azra yati kat midvalley, then Melaka pon ada

belang itam putih - satu kat mid valley wif teha yatie k.azra, satu kuar g midvalley&klcc wif housemates

purple gelap - satu tyme mandi sunway lagoon, satu tyme prgrm anak angkat, satu tyme jln2 with teah ecah fila d midvalley

kemeja putih - satu g mines, satu tyme presentation strategic mngmnt, satu tyme dinner kolej last sem (tp nasib baik tudung semua x sama)

pink kuning - satu tyme makan2 kt kajang, then g pnjat baroga hill pon smbar bju ni jgk la hai

pink - satu tyme kat laut di aornang krabi, lagi tyme nk kuar g mkn2 ngn housemates di sekitar pantai dalam

purple - satu tyme g sgdas pgkor (dah tu memg bj tema dy hee~), satu g ICT on my b-day (without any planning i guest)

itam peach - tyme jogging di pg hari di stadium besama teha yatie, then semasa pnjat gunung dato'

baju yang sama okey bukan hanya sekadar sama kaler
diulang semula, the same clothes

sedih
xda bju upanya aku ni
lg best yg memg aku sental dr zaman matric dlu T_T
ke sbb rajin jalan tp beli bajunya setahun sekali hik3

apa nak buat
that was my zaman blajar
but
ada aku kesah?
at least aku g merata jugak
baju ja sama, tmpat lain2 hokeh
cuma bila aku tilik2 balik kn
aku prasan yg midvalley mcm x leh pisah je dlu :D
biasa la midvalley tu jiran sebelah je wktu tu hehe
wah rindunya nk mid valley = tmpat aku habeskan dwet, tu pasal rindu ngee~

kesimpulan zaman blajar adalah sngt best
rugi kalau x menikmati
baju sama xpa, pengalamn tetp berbeza :D



Thursday, November 1, 2012

"barangkali..."

wahai perasaan
aduhai hati
kenapa kau begini?
kenapalah bila muncul hamba Allah yg seorang ni kau hanya tahu hendak marah saja

salah apakah dy pada kamu?
hanya kerana dy jatuh pada kamu?
kenapa sblm kamu tahu perkara itu kamu biasa sahaja?
kamu ego?


mungkin...
tapi hati menginginkan si dy yang boleh membentuk diri ini
bukan hanya ingin menjaga hati ini kononnya
sbb aku takut pada yg terlalu menjaga
kerana aku tahu aku tidak begitu
aku bisa mnjadi kejam

tapi ingatlah sayang...

”.... dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya” (Al-Baqarah : 216) 

"Ya ALLAH ya TuhanKU...jika itu terbaik buatku, maka KAU bukakan lah hati ini untuk menerima segala yang telah ENGKAU tetapkan, redhakan lah hati ini untuk menjadi ummat yang terpuji dan terpelihara akhlak, jika tidak maka KAU palingkanlah hati ini hanya kepada-MU dan kepada yang ENGKAU kehendaki, itu adalah yang terbaik...ameen~"




Sunday, October 28, 2012

Subhanallah

hoih manusia hensem
kenapa kau hensem sngt?
Subhanallah ciptaan Allah
dah 2 baik pulak
tp kau x knl pon aku
xpe x kesah pon
lg kau pon dah berpunya
aku x kacau hak orang
selalu mcm tu lah
yg hensem slalu dah ada yg punya
aku yg biasa2 ni bila lah agknya ye?
nak kawen trusla
nak suh mak carik kan la nt boleh?
malas bercenta bagai ni
semak
hahahaha

pss: n3 yg ntah pape ni terkeluar after tengok gmbar makhluk Allah sorg ni yg segak dr zaman kanak2 lg wahahahaha

Thursday, October 18, 2012

Renungan Bersama



Bila kita memulakan sesuatu...

Kadang-kadang kita lupa letakkan niat

Kadang-kadang kita lupa baca Bismillah

Sebab tu bila ada masalah, Kita cepat menyerah...



Bila kita berniat...

Kadang-kadang kita lupa letakkan usaha,

Kadang-kadang kita tunggu disergah baru hendak mengolah,

Sebab tu bila kerja tak menjadi,

Kita mula angkat kaki...

 
Bila kita berusaha...Kadang-kadang lupa pula hendak berdoa,

Siang malam kerah tenaga dan masa...

Sebab tu bila kerja masih tak sempurna,

Kita mudah putus asa...



Bila kita berniat, berusaha dan berdoa...

Kadang-kadang kita lupa pula untuk bertawakkal pada Yang Esa.

Bertawakal pun pada bicara tapi di hati masih buta.

Sebab tu bila dilanda masalah,

Kita marah tak tentu hala...



Bila kita berniat, berusaha, berdoa dan bertawakal...

Kadang-kadang kita tetap alpa,

Nak sebut Alhamdulillah pun payah,

Berdoa pun sekali sekala,

Bersyukur sekejap cuma..



Sebab tu bila kita berjaya,

Allah datangkan ujian dan musibah...

Supaya kita ingat dan kembali ke jalan redha,

Tetapi kita kecewa sampai mencari jalan mudah..

Membenci diri memusuhi nadi.



Sedangkan...

Kita manusia ciptaan Allah,

Bernafas di udara yang sama,

Bila lemah Allah itu ada,

Bila derita Allah itu bersama,

Senang, susah, sedih, gembira...

Allah takkan lupa pada langkah kita.


"Bagi tiap-tiap seorang ada malaikat penjaganya silih berganti dari hadapannya dan dari belakangnya, yang mengawas dan menjaganya (dari sesuatu bahaya) dengan perintah Allah. Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana (disebabkan kesalahan mereka sendiri), maka tiada sesiapapun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkanNya itu, dan tidak ada sesiapapun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain daripadaNya. (Ar-Ra'd:11)"

Kerana itu..Pada masalah harus bersabar dan redha

Pada ujian harus tabah dan teguh. Pada kegagalan harus usaha, doa dan tawakkal

Pada kejayaan harus usaha, doa dan tawakkal..


 

J(petikan iLuvislam.com)

Tuesday, September 25, 2012

hujan

hujan turun lagi
hujan yang turun bagaikan mutiara

dua ayat berbeza tp makna lebih kurang
hari ni hujan
so pg td g keje kna pakai bj hujan
standard la dah g keje naek moto kn haha

da lama x hujn mcm ni
mula nak gerak memg mls
tp bila dah kt jln leh pulak aku snyum sorg2
sbb rasa mcm best ja bw moto tyme tu hahaha
hujan yg x lebat
tp x jg hnya rintik2
sbb memg lencun jgk la kalau meredah
bila smpai jln yg air takung angkat kaki tggi2 hahaha
memg best

tp kalau kilat mnyabung memg sepnjg jln aku nangis x henti :D
esok harap jngn la hujn lebat lg..
at least after setle urusan luar untuk esok :)
ameen~

selesai

susah2 hati? tidak lg
sedih2 hati? hilang dah

bila medium luahan tanpa suara digunakan sebaiknya
maka lerailah kekusutan yg mungkin terjadi
yg terjadi mungkin terjadi
 dan sgalanya ada penyelesaiannya
sekarang?
selesai :)

p/s: satu selesai x bermakna selesai semuanya
tidak membawa maksud tidak akan ada lagi
masa depan tetap ada
cumanya corak mungkin berbeza :D

aku sayang kamu  v(^o^)v

Saturday, September 22, 2012

x apa-apa

kenapa masih kata x apa-apa
sedangkan sebaliknya
demi sebuah perhubungan
persahabatan mgkin
hanya akan sakit sendiri
aku tahu kamu rasa itu

dan aku masih membiarkan
walau aku tahu
kejamkan aku
mungkin salah aku
tp....

masih lagi tapi
manusia dan tapi x dpt dipisahkan
atau hanya aku dan tapi yg x boleh diceraikan?

buatlah sesuka hatimu
supaya hatimu puas
agar kamu tidak sakit lagi
mgkin kau mahu lari dari ku

mgkin suatu hari nanti
aku yang akan sakit
kerana menyakiti
dalam sedar atau tanpa sedar
waima bukan dengan niat
aku yang dahulu lari meninggalkanmu

maka telah aku tanamkan dalam diri ini
terimalah kesakitan bila menyakiti
lantas mereka juga akan menerimanya
bila mana aku disakiti....

what you give, you get back
becoz..
what goes around comes around



Tuesday, September 11, 2012

semalam ku bermimpi..

semalam aku mimpi
pasal apa? jeng jeng jeng
aku mimpi kena kawen wahahahahahhaha

aku xtahu punca cerita tu yg aku taw al-kesahnya cerita bermula

tersebutlah kisahhh.....

ada seorang ni ofcosla lelaki dan aku yg pastinya ak x knl, tetiba dtg ke aku & ajak kawen
nk dijadikan cerita actually dy ni dah tunang pon dan belom putus
tp tup tup nak kawen plak ngan aku..haru sungguh
bukan dy ja pening ngn aku skali ketahuan
dah tu ada pulak sorang perempuan ni nama apa ntah dah lupa tp dlm mimpi tu ada nama dy sbb dy boleh pulak dok pekenal diri kat aku
permpuan ni bini kpd abg lelaki yg ajak aku kawen td so kira dy ni kakak ipar dy la
yg bestnya aku xtaw la kenapa tp kakak ni dok pujuk aku sungguh2 suh kawen ngn adik ipar dy
dlm makna kata lain dy x suka kot kat tunang adik ipar dy tu tp dy suka aku (^_^)v
laki dy kata on ja, x kesah.orite.

sambil dok pujuk2 tu yg si tunang lelaki td bara gila la
siap bedendam & ugut nk musnahkan aku lg
dah mcn drama la pulak
aku jd cuak la jgk sbb seriau ngn minah mental tu
family aku pulak xkesah, apa sj keputusan aku dorg terima hadoiii
dah la dlm cerita ni aku knl diri sndiri ngn family aku ja

dlm dok pikir2 tu tetiba aku perasan aku dah siap pakai bj pengantin kaler putih siap ada ropol2 lg g2 hahaha yg best nya aku belom pon bg kata putus tp dah ada org mai nk mkn kenduri
tyme2 tu jugak family aku baru nk g cari beras kayu api segala bagai hahahaha gila la
x penah dibuat org tetamu da smpai brg masih dikedai hahahaha

tetiba pulak aku dok belari dengn laki yg ajak aku kawen td
gamaknya lari dr tunang dy yg mcm sewel tu kot
dah jd ala-ala runing bride je g dah hahahha
and totally keseluruhan tempat kejadian adalah tempat yg aku xpernah taw atau pergi
yg nk buat kenduri tu pon bukn rumah aku tp kawasan cantik
dah macam masuk alam fantasi pulak hahahha
korang ada? aku ada, dlm mimpi je la hahhaha
seterusnya aku pon xtaw apa jd sbb hari da subuh
so sila bangun hehe
harapnya  bahagia la mereka ye a.k.a aku :D

**tp aku nk ltk jugk lrik lgu pelangi senja wpon lgu ni sedih tp sbb dy bermula dngn ayat ku bermimpi so dimaafkan dan dipilih ok hehehe daa..

pelangi senja

ku bermimpi 
engkau kembali
wajah tenang kau berkata
sayang, aku cinta

namun kita takkan bersama
dikau pergi takkan kembali
sesal..ku kecewa..

wahai...sang pelangi indah
muncul seketika
sayang tak ku lihat
kini tiada...

ku terjaga
dari mimpi lena
sedar pipi dibasahi
tangis ku sendiri..

lalalalalalalala.....


(p/s: sampai sini saja lah hehe tp aku jaga x nangis pon la :D)

Friday, September 7, 2012

lama dah..

pejm celik pejam celik
dkt 4 buln x hupdate
x bedunia ngn org
x betanya kengkawan
apa nk jadi nih?

xzm da lepas
failed pon dah
raya da lps
posa lg2 la

smlm cukop umo
slamat hari jd sara
da 24 umo kamu ye
moga pnjg umo murah rezeki
tQ pada yg sudi wish :)
jngn tanya bila nk kawen
tggu masa dan ketika yg seswai
nt sy jmput ok

maaf sbb menyepi
akan cuba back to bebelogseport
juga mukabuku
akan cuba untuk lebih alert dngn phone jugak
tima kaseh semua
jupa lg..

Wednesday, May 9, 2012

preety good huh :)

dengn ini mengumumkan bahawasanya
saya merupakan seorg penganggur bermula sejak 01052012 lepas
tp actually my so called 'loply' boss had just let me go A.S.A.P. as i finished up my handwork early
so 24042012 was my hoorey day
wehoo! yipee! yipee! dont be jelous everybody pukul 3 ptg dah blah hehehehe
but just only came back on 30042012
i might think just to get my testimony (yg ntah pape or leh x nk tnya 'mcm ni ke testimony? with jerk) but who would thought that she would treat us 'nicely'
by giv the cheque for the last pay as her employee with all the deducted
then there u r
my last pay would be MYR 300++
(kau ada? aku ngn teah ada tp acah lg best 100+++ je kot-sabar ye sohabati)
should 'thanks' a lot to her for being so 'great'

whatever 8-|
the past was past
trying to 'let bygone be bygone'

semggu dok umah ok find
masuk mggu ke dua antara soalan yg keluar
'kak mggu lps tyme ni (5pm) adk dok watpa ye?'
hehe it's ok
sepupu aku pulak kata
ang jd la surirumah sat

what?

surirumah?

ada gaya ke? huru hara ja aku asa T_T

tp ok gk kn tak watpa skang ni so jg rumah la
cuba2 la bw2 blajar masak (LOL - tolong gelak kuat2)
blaja masak la sngt last2 yg aku x yakin nk wat aku sdia bhn tggu kak aku blik skolah baru masak wahahaha terbaik pnya adik kan hee~

selain itu

boleh jugak aku study paper yg bakal diambil pd 20062012 jam 1500 di PTPL
subject : Governance, Risk & Ethics
wpon 1 paper tp susah wooooo
mggu depan revision class direct then tggu tyme
semoga  berjaya!
wish me luck okey

for PTD exam this Saturday too - 12052012 - USM, Nibong Tebal (kenapa aku perlu ke sana lg? biasa la tmpt jatuh lg kan dikenang :D)


'ALL THE BEST TO ALL CANDIDATES'
'GOOD LUCK'
'MAN JADA WA JADA'

Friday, May 4, 2012

Masih mencari

bibir yang menutur
telinga yang mendengar
mata yang memerhati
tingkah yang terluah

segala kepincangan menjadi bisu, tuli dan buta

andai akal yang dikurnia dibiar tanpa berfikir
hanya menerima sesuatu yang entah ya atau tidak
baik atau buruk
betul atau salah 
benar atau sanggah
dek mengikut hati yang mungkin mati
kering tanpa air
gersang tak berembun
walau setitis

mungkin aku juga yang bersalah

maaf andai aku gagal
menyambut salam yang diberi
mancapai tangan yang dihulur
kerana naif
hanya demi
melambai pada yang kabur
menggapai pada yang kelam

semoga ditunjukkan jalan yang terang
jalan menyuluh cahaya 
jalan menuju nur...

Friday, March 16, 2012

Terbaik dari Mu

Ya Allah..
Jika itu terbaik buatku
Kau permudahkanla segala urusan
Jika sebaliknya
Kau patahkan la jalan itu kepada lorong yg terbaik untukku
Kau tunjukkan lah jalan penyelesaiannya kepadaku
Sesungguhnya segala yang kau tentukan adalah yg terbaik untukku
Ameen~

Wednesday, February 29, 2012

29 FEBRUARI

4 tahun skali baru jupa tarikh ni
kesian la sapa2 yg lahir tarikh ni
atau sebenarnya menguntungkan? hehe

so, maka dngn itu nk masukkan la n3
konon tanda kenangan
dah buat keputusan
tp perlukan tindakan lanjut pulk lepas ni huhuk

melepaskan sesuatu dengan payah
tak semestinya berakhir macam tu saja
segalanya ada hikmah :)

Tuesday, February 28, 2012

bawa aku pergi

video

dngr2 mcm best gak lgu ni
kot2 la ada yg teringin nk bw aku g mana2 peh ni kn
tp kna mintak permission mak aku dlu la
buku merah pon kna buat gk sbb aku xdak
hee~

betul la

betul aku x reti
aku x pandai
x blaja pon

untuk menipu
dan mereka-reka

hadoiii
x suka la
aku jujur taw (sngt la kan)

kalau tipu2 pon yg maen2 je
yg patot2 ja
bukan betol2 :D

~selama belajar~

Monday, February 27, 2012

boleh ke?

boleh ke aku bertahan nanti
kalau yg sedikit pon aku dah melatah
boleh ke aku nk get along
kalau dlm hati dah ckp get loss ja
boleh ka aku teruskn
sdgkn perkataan 'tapi' wujud di setiap ayat untuk menenangkan

boleh ka kalau separuh hati kata tak mahu?

kiri kata ya
kanan kata tak
sebelah angguk
sebelah geleng

aku dyam
aku tanya DIA
ya tuhan tolonglah aku
tunjukkan jln terbaik
semoga segalanya selesai
ameen~


Thursday, February 16, 2012

aku keliru

hati x tenang
banyk bnda nk kna wat tp xtahu nk start dr mana
and yg mna satu nk buat dlu
sedg sngt confuse

carik2 fail, naik turun tangga, geledah sini sana
tp tak mahu jumpa jugak

kna isi borg, bnyk pulak nk kna belek
kna telek satu persatu
bnyk sungguh lahai

nak g ko-op pon jd mals sbb x jupa fail
so jd x semangt
fail cept2 ye dtg padaku :)

sngt keliru
akhirnya bnda ni yg kuar kt sni (^_^)"
hadoiii

Friday, February 3, 2012

selamat february

january da selamat pergi
february pulak selamat dtg
xda keje post menatang nih hehe

what u giv u'll get back
what goes around will comes around

adat hidup
ikut rasa hati macm nk melompat tinggi2
tp x sampai hati
& bukn aku kot
xda pekdahnya
baik aku dok dyam2 sudah
baru betol aku

~cuba belajar jadi budak baik~

Thursday, January 12, 2012

jauh~

jauh sbb x dekat
jauh sbb x sampai
jauh sbb x dapat

mak jauh kt kL so xleh jpa hari2
haish, zaman skarang kn
ank2 dok kg, ibu2 di kota
itu la mak aku & tok aku
cepat la blikkkkkk
balik semggu ja mana ckop T_T
harap keadaan cpt balik pada asal
tok lain la memg da jd org kL da wpon hati masih kt kG (^_^)
nasib la gerak tyme aku keje, malia sekolah
kalau x silp2 ada 2 budak nangis
sorg tu btol la budak, tp yg lg sorg tu????? malas nk ckp

sarawak.
ok betol jauh. x penah smpai.
dan masirah dpt posting as a teacher there
what??? heh dy yg xpenah kuar penang perlu fly ke sarawak?
mcm pelik sbb b4 ni wpon memg jrg jupa tp taw dy sntiasa ada ja kt penang ni
tp skang aku da balik penang dy plak mahu terbang
xpa dy sentiasa bertabah +_+
gambate sohabati (^o^)
selamat berkhidmat ye
demi agama negara nusa dan bgsa hehe
tinjau2 segera kawasan hokeh
boleh la kwn2 melawat nt kalau ada rezeki :D

dan dy yg jaoh itu memg bukan untuk aku
okey terima kenyataan titik
da nama pon jaoh kn
jngn la berangan hik3

sekian~

Monday, January 9, 2012

hope

nak balik
mahu pulang
ingin kembali
back on earth

mende?
xda keje tp nk post
oh, selesema cepat la baik
sarah!! get well soon (O_0)
-mendoakan diri sendiri xpa kn
itu la yg terbaik (^_^)

Wednesday, January 4, 2012

going back to school

gonna back to school again
not juz for amalia, starting standard one on the first day today
my nephews
all the students
but also ecah & me
off from 1830-2130
daa~

yg nk exzm gud luck taw hehe