Wednesday, March 2, 2011

ku ke kandang itu

kandang apakah?
bukan kndng lembu atau kambing mahupon biri2 dan seangkatan ok
tp kndang yg bukn sbrg kndang :)

tanggal 2hb Mac 2011
buat pertama kalinya aku menghadiri sidang mahkamah sebenar
bertempat di Mahkamah Bangi, Mahkamah Seksyen berkenaan kes kemalangan aku & fila pada 070809 dlu :D
jam 800 pg dah tepacak kat depan dewan mahkamah seksyen 1 (gila awal)
tp xda sape pon, then 835, lawyer yg bertggungjwb menguruskan kes kami pon sampai
tp kes dikemukakan pd jam 920 dan sidang bermula jam 1015

first tyme masuk court nih, jakun sebentar hahahaha
saat diperdengarkan nama kepada hakim terasa cuak wpon bukan pesalah
(nama aku dah penah masuk Mahkamah hee~ tetiba ja)
lebih kurang 1030 fila dlu yg masok kndang yelah dy mgsa utama
aku sbg saksi kedua wajiblah after yg pertama kn hehe
dan turn aku dlm jam 1045

tp time nk ke kndang dah relax, x cuak mcm mula2 kna sebut nama dlm court :D
masok je dlm kndang bg iC then agkt tangn kanan dan lafaz la sumpah seperti yg tertera di kertas
'bahawasanya saya sarah.....bla..bla..bla..melainkan yg benar2 sahaja'

baru ku tahu juga soalan2 yg dikemukan selalunya berbunyi
'saya cdngkan bla..bla..bla' (berkaitan kes)
kita hanya perlu jwb setuju @ tidak setuju a.k.a ya @ tidak
soaln boleh dipusing so sngt perlu hati2 dlm memahami soalan sblm menjawab sbb hakim hanya terima jwpn pertama huhuk
pengalaman2, at least nt kalau org tnya penah masuk kndang mahkamah boleh la aku jwb ye sy penah ngee~

akhirnya setelah 5 ke 6 kali keluar masuk Mahkamah tuk bincang, trus setle
prosedur sekarang sangt senang, hari ni masuk court hari ni jugk hakim buat keputusan, xyah tgguh2 dah mcm dlu, huh baru ku tahu
jam 1240 setle la semua, kitorg la pmbuka pintu & kitorg jugkla penutup pintu Mahkamah 2 aku ase huhuhu
then trus g mkn sate kajang
trima kaseh family fila sbb belnja makan & semlm g tdo umah pak Lang kt Beranang
wpon malu tp buat2 x malu sudah kn :D

selesai akhirnya :)

psst: salah satu mklumat aku nk share ngn semua, kalau korg eksiden then pengsan, free je korang dpt rM 5K taw, so kalau nk eksiden pengsan taw hahahahaha tp jngn plak lepas ni trus g eksiden, elakkan la ye, x dtgkn manfaat pon

BERHATI-HATI DI JALAN RAYA
PANDU CERMAT JIWA SELAMAT
INGATLAH ORG YG TERSAYANG

5 comments:

yAtiE said...

ohh ya?
xselesai lgi ek kes ari2?
so dah menang la ni?
hehe

Tulip said...

kenapa kena masuk kandang tuh???

sAsyA said...

yatie : biasala huhuhu lmbat
b4 ni kitorg x penh naek mahkamah pon yg last ni ja kena huhuhu
semalam dah setle :D

tulip : kes kemalangan dlu
sy mgsa kedua huhuk :p

farid fizi said...

hehee...bese ar tu..sabar jelaa ye..:P

sAsyA said...

farid : tu je yg temampu :)